maanantai 31. lokakuuta 2016

Jauhelihapiirakat/pitsat

Koululaisten syysloma päättyi ja arki alkoi. Viime viikon puolivälissä meillä oli melkoinen vilske, kun (melkein) jokainen lapsista sai kutsua yhden kaverin yökylään. Yökyliä kun lapset kyselevät jatkuvasti ja olinpa tullut luvanneeksi että sitten lomalla. No, nyt se lupaus on lunastettu ja kyllä rehellisesti myönnän, että huokaisin helpotuksesta kun kahdeksan serkusta haettiin omiin koteihinsa. :D

Itsellehän koululaisten loma ei juuri lomalta tunnu, kun oma työmäärä vain lisääntyy (ihan ilman tuollaista megayökylääkin). Pikkuneiti herästyskello pitää huolen, että myös lomalla aamut alkavat kello kuusi, tai viimeistään seitsemän. (Talviaikaan siirtyminen sai neidin heräämään tänä aamuna jo viideltä.) Loman paras osuus oli ehdottomasti mennyt viikonvaihde ja se oli kyllä ihan oikeasti lomaa. Vietimme miehen sisarusten ja puoliskoiden kesken aikuisten viikonloppua syöden, saunoen lenkkeillen ja vängäten. :)

Tarjoilut hoituivat perinteisesti nyyttärimeiningillä. Itse kaipaan aina ennemmin jotain suolaista kuin makeaa ja niinpä Mimmin keittiön jauhelihapiiraiden postaus tuli kuin tilauksesta, kun mietin mitä tekisin. Hyviä oli piiraat mutta kuten yleensä, syötävää oli jokainen tuonut niin runsain mitoin, että osan sain kantaa vielä mökiltä takaisinkin. Tein kaksinkertaisen annoksen, mutta silti sain vain 54 jauhelihapiirasta, kun Mimmin ohjeen mukaan yksinkertaisesta annoksesta tulisi 40-50 kappaletta. Nämä olivat kuitenkin mielestäni oikein sopivan kokoisia.
Jauhelihapiiraat
n. 50 kpl

500 g voita
9-10 dl vehnäjauhoja
9-10 dl hiivaleipäjauhoja
3,5 dl kylmää maitoa
100 g tuorehiivaa
3 tl suolaa

Täyte:
1 kananmuna voiteluun
ketsuppia
n. 1,2 kg jauhelihaa
(jauhelihan maustamiseen sinappia, suolaa, pippuria, paprikajauhetta, aromisuolaa)
300 g (2 pss) Aura-juustoa
pitsamaustetta
2 prk ananaspaloja
600 g juustoraastetta

Nypi kova rasva ja jauhot ryynimäiseksi seokseksi ja lisää siihen maito-hiiva-suolaseos. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Leivo taikina pikkupulliksi ja kohota hyvin. Paista jauheliha ja mausta hyvin. Painele kohonneet pullat lätyiksi käsin tai paina pulliin juomalasin avulla syvennys. Voitele reunat kananmunalla. Täytä piirakat joko ylläolevilla aineksilla tai oman makusi mukaisilla. Kohota täytettyjä piiraita vielä noin 20 minuuttia ja paista 200 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.

***

Viikonlopun aikana sain neuletakkini vihdoin neulomisen osalta valmiiksi. Nappi vielä uupuu mutta sen jälkeen pääsenkin esittelemään valmiin työn. Uusi neule onkin jo suunnitelmissa ottaa puikoille (joulupukin apulaisen roolissa), mutta pieni tauko on pakko pitää hartiajumituksen vuoksi. :/  Sen verran enemmän tuli viikonlopun aikana neulottua kuin normaalisti..

8 kommenttia:

  1. Onpa teillä ollut hulinaa. :) Leivonnaiset muuttuu yleensä astetta paremmiksi, kun niistä tekee pienempiä versioita, ja niitähän voi sitten hyvällä omalla tunnolla syödä useamman :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta kyllä.. Mutta nämä olivat lopulta juuri sopivan kokoisia ainoina suolaisina syömisinä. :)

      Poista
  2. Mun on pitänyt kanssa kokeilla näitä piiraita jo kauan! Ovat niin herkullisen näköisiä :)

    VastaaPoista
  3. Tuo Mimmin ohje on kyllä mainio, helppo ja herkullinen!

    VastaaPoista
  4. Näyttäähän herkulliselta! Pitää laittaa ohje muistiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitappa ihmeessä muistiin ja kokeiluunkin! :)

      Poista

Kiitos kun kävit vierailulla - jätäthän jälkesi kommentin muodossa..